Taxichauffeurs worden regelmatig geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten. Bijvoorbeeld van leerlingen met gedragsproblemen. Of een klant die eist dat de chauffeur harder rijdt dan is toegestaan. Een enkele keer komen meer ernstige incidenten met geweld voor. Dat kan – direct of pas veel later – tot ziekteverzuim leiden.

Taxibedrijven en hun medewerkers kunnen veel doen om agressief gedrag in goede banen te leiden. En te werken aan sociale veiligheid. Zo kan uw bedrijf met gedragsregels grenzen stellen aan toelaatbaar gedrag. En kunt u als chauffeur leren beter om te gaan met vervelende situaties.

Agressief gedrag speelt niet alleen tussen klanten en medewerkers. Ook collega’s in het eigen bedrijf, of collega's van verschillende bedrijven kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken. Hier staat de aanpak van agressie in de omgang tussen klanten en medewerkers centraal.

Oplossingen

Onveilige situaties ontstaan niet alleen in het verkeer. Ook in de dagelijkse omgang met mensen ontstaan soms onveilige situaties. Bijvoorbeeld door agressief gedrag van een klant. Hieronder staan een aantal oplossingen waarmee u onveilige situaties kunt voorkomen. Helaas lukt dat niet altijd. In die gevallen is nazorg en opvang belangrijk.

Agressie de baas!
Hier vindt u achtergrondinformatie over agressie. Bijvoorbeeld hoe u het herkent, er op reageert en mee om gaat.
 

Veiligheidstips voor chauffeurs
Een aantal praktische adviezen over agressie voor chauffeurs. De tips zijn kort en daardoor dus makkelijk te onthouden.
 

Risico's in kaart
Hoeveel risico loopt u op een agressie-incident tijdens werk? Vul de checklist in en krijg meer inzicht in uw eigen veiligheid.
 

Meldingsformulier agressie-incident
Op het meldingsformulier kan de chauffeur met behulp van de centralist snel en eenvoudig een agressie-incident weergeven.
 

Internetcursus 'Agressie in de taxi'
Tijdens deze cursus leert u aan de hand van filmpjes over hoe u om kunt gaan met agressie in de taxi. Deelnemers kunnen op hun eigen tempo en in hun eigen omgeving de stof doornemen. Aan het einde maken zij een toets.