Sociaal Fonds Mobiliteit wil taxibedrijven ondersteunen bij het opzetten van een pro-actief verzuimbeleid. Een traject met de WerkVermogensMonitor® is daarvoor een handige aanpak. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee inzicht wordt gegeven in werkvermogen, productiviteit, gezondheid, geluk en inzetbaarheid van medewerkers.
De WerkVermogensMonitor® is ontwikkeld door Preventned i.s.m. het Erasmus MC.

Werkvermogen geeft aan hoe goed iemand het huidige werk kan doen, zowel geestelijk als lichamelijk, nu en in de nabije toekomst.

Een medewerker die verzuimt kost een werkgever veel geld. Met de aanpak van Preventned is uitval te voorspellen én te voorkomen. Daarnaast geeft het inzicht in productiviteit en geluk. Uit onderzoek blijkt dat werkvermogen, geluk en productiviteit met elkaar samenhangen. Hoe hoger het werkvermogen, hoe gelukkiger en productiever medewerkers zijn. Medewerkers die gelukkig zijn, presteren beter. Wanneer je stuurt op werkvermogen stuur je indirect op geluk én productiviteit.
Met deze aanpak wordt de aandacht die de werkgever heeft voor de medewerkers zichtbaar. Dit geeft blijk van goed werkgeverschap en draagt bij aan het aantrekken en behouden van medewerkers.

Wij bieden werkgevers nu de mogelijkheid om hiermee kennis te maken.

De aanpak bestaat uit 5 fasen die door Preventned worden begeleid:

Scope

De eerste stap in de Scope fase is het samenstellen van een werkgroep, bestaande uit belangrijke sleutelfiguren. De werkgroep gaat onder leiding van Preventned in 1 of 2 bijeenkomsten aan de slag met de visie op het traject en het vaststellen van haalbare doelen. Een heldere communicatie hierover zorgt voor draagvlak voor de aanpak en dus voor succes! 

Focus

De WerkVermogensMonitor® (WVM) is een gevalideerd vragenlijstonderzoek welke is ontwikkeld door Preventned in samenwerking met het Erasmus MC. Met de monitor brengen wij het risico op uitval en mogelijkheden ter verbetering van werkvermogen, geluk en productiviteit van medewerkers in kaart. Deze mogelijkheden worden zichtbaar in de stuurfactoren.

Plan

Op basis van de stuurfactoren worden in de Plan fase de uitkomsten omgezet in concrete acties. Samen met leidinggevenden en hun medewerkers worden plannen van aanpak opgesteld. Dit zorgt voor draagvlak en betrokkenheid en vergroot de kans op het uitvoeren van de acties.

Actie

De juiste interventies leveren de beweging en actie die nodig is voor verandering. In de Actie fase worden passende interventies gekozen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de producten en diensten die Sociaal Fonds Mobiliteit op dit gebied beschikbaar heeft.

Impact

Acties die zijn uitgevoerd moeten geborgd en verankerd worden in de organisatie. Vervolgens wordt de impactmeting uitgevoerd om het resultaat van de uitgevoerde acties inzichtelijk te maken. De impact wordt inzichtelijk gemaakt in bijvoorbeeld verzuimcijfers, productiviteitscijfers, de ervaring van werkplezier etc.

De WerkVermogensMonitor®: de vragenlijst

Deze is opgebouwd uit de volgende items:

  1. Werkvermogen
  2. Werkomstandigheden (tempo, afwisseling, zelfstandigheid, arbeidsomstandigheden)
  3. Leefstijl
  4. Productiviteit
  5. Werk-privé balans
  6. Geluk

 

De uitslag van de vragenlijst resulteert in:

  1. Individuele rapportage, die direct na invulling via internet is in te zien.
  2. Groepsrapportage aan directie en OR-PVT (indien aanwezig) ongeveer 3 weken na het onderzoek.

De invultijd via internet bedraagt circa 10 minuten. De privacy van de medewerkers is gewaarborgd via inlogcodes en een login-naam.

 

De groepsrapportage

De resultaten worden in een rapport verwerkt. Hiermee wordt zichtbaar welke items invloed hebben op het werkvermogen van medewerkers. Deze items zijn een belangrijk aanknopingspunt voor vervolgacties en dienen als input voor beleid ten aanzien van de verbetering van inzetbaarheid, gezondheid en productiviteit van de medewerkers en de organisatie.



Het individueel verdiepend gesprek

De medewerkers met een laag werkvermogen (rode score) kunnen met behulp van een individueel verdiepend gesprek verder op weg worden geholpen. Dit betreft een gesprek door een deskundige van Preventned dat ingaat op de kritische factoren van het verminderde werkvermogen. Het verdiepende gesprek is vrijwillig en anoniem. De werkgever hoort hier niets over.

Uit ervaring blijkt dat per bedrijf tussen de 2% en 5% van de medewerkers rood scoren. Daarnaast weten we dat deze medewerkers een groot risico hebben om uit te vallen. Op basis van het verdiepende gesprek wordt het individuele plan van aanpak vastgesteld. Hierbij is bemiddeling en advies via Sociaal Fonds Mobiliteit mogelijk maar alleen als dit gewenst is door de betreffende medewerker.

Resultaat

Wat levert de WerkVermogensMonitor® op? Aangetoond is dat een tijdige herkenning van medewerkers met een rode score én de juiste aanpak op korte termijn zullen leiden tot een daling van uitval! Verdere positieve resultaten kunnen zijn:

  • verzuimkosten
  • productiviteitsverlies
  • inzetbaarheidskosten
  • verzekeringspremies
  • claimkosten bij WIA
  • kosten loondoorbetaling, vervanging en hervattingsregeling WGA

 

Kosten

Sociaal Fonds Mobiliteit neemt een deel van de kosten voor het vragenlijstonderzoek en de individuele rapportages voor haar rekening. De kosten voor groepsrapportages, aanvullende onderzoeken en eventuele vervolgacties en/of interventies e.d. zijn voor rekening van het bedrijf.


Meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de arbocoach Peer Vos op telefoonnummer 0345 - 478 478. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@sfmobiliteit.nl.