Leerlingen veilig van A naar B vervoeren lijkt zo simpel. Helaas pakt dit in de praktijk wel eens anders uit. Veel kinderen die van een taxi(busje) gebruik maken hebben een speciale gebruiksaanwijzing. Nieuwe chauffeurs hebben vaak geen idee hoe ze met deze leerlingen om moeten gaan en worden in het diepe gegooid. De Leergang Leerlingenvervoer van Sociaal Fonds Taxi biedt uitkomst. Het cursusmateriaal bestaat uit filmpjes over praktijksituaties die chauffeurs zeker zullen herkennen.

 

De Leergang Leerlingenvervoer bestaat uit de volgende onderdelen:

Opzet van de Leergang Leerlingenvervoer

Sociaal Fonds Taxi raadt werkgevers aan om al hun chauffeurs en begeleiders, die met leerlingenvervoer te maken hebben, de (gratis) Introductiecursus te laten volgen. Daarna is het belangrijk om de onderwerpen uit de cursus te bespreken tijdens het werkoverleg. De werkgever kan dan uitleggen hoe het bedrijf tegen leerlingenvervoer aankijkt en wat de regels zijn. De toolkit kan hierbij helpen. In de toolkit zit bijvoorbeeld een handig kennismakings-formulier voor gesprekken met ouders en een standaard probleemregistratieformulier.
Voor een grondige aanpak adviseert SFT om de chauffeurs de vervolgcursus Leerlingenvervoer te laten volgen. Gedurende twee dagdelen wordt dieper op de materie ingegaan. De chauffeur leert bepaalde vaardigheden om de rust en de veiligheid in de taxi te handhaven.


Sociaal Fonds Taxi heeft het cursusmateriaal samen met de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, scholen, ouders, chauffeurs en vervoerders ontwikkeld.

 Naar boven