Branchetraining Dementie

Training voor taxichauffeurs in het omgaan met klanten met dementie


Sinds begin dit jaar is de online training ‘in de taxi’ beschikbaar. In deze gratis online training leer je als taxichauffeur klanten met dementie te herkennen en je leert hoe je hier goed mee om kunt gaan. Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Sociaal Fonds Taxi​ en Connexxion​.

Volg ook de training ‘in de taxi’

Ben jij taxichauffeur of werk je in het zorgvervoer? Volg dan de gratis online training. In de gratis online training ‘in de taxi’ leer je in 15 minuten de signalen van dementie herkennen en krijg je tips, zodat je beter kunt omgaan met mensen met dementie. 

De training bestaat uit 4 onderdelen: 

  • Herkennen, 
  • Geruststellen, 
  • Oogcontact maken en 
  • Even meedenken. 
Binnen elk onderdeel krijg je situaties te zien waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Hoe reageer jij?

Aantal klanten met dementie groeit

Momenteel leven 270.000 mensen in Nederland met dementie en dat aantal zal in de toekomst verdubbelen. Zeventig procent van alle mensen met dementie woont thuis en neemt actief deel aan de maatschappij. Zij zijn vaak afhankelijk van taxi- en zorgvervoer.
Dagelijkse handelingen worden voor een klant met dementie steeds moeilijker. Denk aan het betalen van de taxirit en het opbergen van spullen in een tas.  

Samen dementievriendelijk

De training is onderdeel van de campagne Samen dementievriendelijk. De campagne is een initiatief van Alzheimer Nederland, Deltaplan Dementie, PGGM en het ministerie van VWS. Het doel is om kennis en handvaten te bieden om in het dagelijkse leven dementie te herkennen en hier goed mee om te gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat Nederlanders wel graag willen weten hoe zij mensen met dementie kunnen ondersteunen maar vaak niet weten hoe dat moet.

 Naar boven