Kosten taxibranche stijgen +5,8%

NEA heeft berekend dat voor 2012 de gemiddelde kosten in het taxivervoer met 5,8% gaan stijgen. Dit is hoger dan de CBS index. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de loonstijging op grond van de CAO Taxivervoer en de stijging van de brandstofkosten.

De loonstijging vindt zijn oorsprong in de cao-afspraak tussen werkgevers en werknemers die de lonen te laag vonden voor het verantwoordelijke werk van de chauffeur. Zo bedraagt het huidige gemiddelde loon voor een chauffeur op fulltime-basis € 1.750 bruto per maand. De prijzen voor brandstof zijn met ruim 14% gestegen. De gemiddelde literprijs in 2010 was
€ 1,02 en in 2011 was dit € 1,17. Het complete rapport kunt u online bekijken.

Overzicht kostenontwikkelingen taxi vervoer 2012

Download PDF (/64,9kB)

De kostenontwikkelingen zijn gebaseerd op vaststaande feiten en prognoses van het Centraal Planbureau. Bij de berekening van de kostenontwikkeling is geen rekening gehouden met kostenstijgingen als gevolg van toename van de congestie, en de eventuele aanschaf van een boordcomputer. Toekomstige kostenontwikkelingen die nog onzeker zijn, zijn ook niet bij de ramingen betrokken.

In opdracht van Sociaal Fonds Taxi heeft NEA een overzicht gemaakt van de laatste gemiddelde kostenontwikkelingen voor het taxivervoer. De kostenontwikkelingen per taxibedrijf kunnen dus anders uitpakken. 

Zie ook:
NEA

Reacties

Toon reacties Reageer
Reageer

Plaats uw reactie


 Naar boven