SFT lanceert nieuwe opleiding:

Cursus Leerlingenvervoer

 

Sociaal Fonds Taxi (SFT) heeft een Cursus Leerlingenvervoer ontwikkeld speciaal voor taxichauffeurs. Aanleiding vormden de uitkomsten van een onderzoek naar de kwaliteit van het leerlingenvervoer. Het werken met kinderen met een beperking vraagt om andere vaardigheden dan die van een gemiddelde chauffeur.

In de cursus maakt de taxichauffeur kennis met het specifieke gedrag van deze leerlingen en hij leert wat een passende aanpak is. Filmfragmenten van praktijksituaties vormen de basis van de lessen. SFT heeft het cursusmateriaal samen met de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, scholen, ouders, chauffeurs en vervoerders ontwikkeld.

Gedrag positief beïnvloeden

Veel klachten in het leerlingenvervoer hebben betrekking op het gebrek aan kennis en vaardigheden bij chauffeurs. De Cursus Leerlingenvervoer gaat in op de oorzaken van het gedrag van leerlingen in het leerlingenvervoer, zodat de chauffeur dat gedrag kan begrijpen. Praktijksituaties worden in beeld gebracht en in de groep besproken. Er is veel aandacht voor eigen ervaringen, oplossingen en tips. Aan het einde van de cursus weet de chauffeur op welke wijze hij het gedrag van de leerlingen positief kan beïnvloeden. Dit zorgt voor veiliger vervoer en kinderen die op school en thuis beter in hun vel zitten.

Cursus volgen

Bedrijven kunnen chauffeurs binnen hun eigen bedrijf opleiden of ze kunnen hen een cursus laten volgen bij een gekwalificeerd opleidingsinstituut. De cursus bestaat uit twee dagdelen. SFT organiseert alleen trainingen voor leraren. Na afloop van de training ontvangen zij een compleet cursuspakket inclusief filmfragmenten, zoadat zij zelf de cursus kunnen verzorgen. Dit materiaal kunnen zij ook uitreiken aan de chauffeurs. SFT organiseert zelf géén cursussen voor chauffeurs.

Meer informatie

Lees meer over de cursus Leerlingenvervoer en de data en locaties van de trainingen voor leraren.

 

 Naar boven